Tanösvény Úszóláp
RSD-Szigetszentmiklós

Európa második legnagyobb úszólápját találjuk Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-Duna ágán, az egyedülálló természetvédelmi értéket testközelből tanulmányozhatjuk a rendkívül hangulatos tanösvényen.

- büfé
- kishajó kikötő
- WC
- játszótér
- tűzrakóhely

kapcsolat:

Szigetszentmiklós

Ráckevei Hajómalom
RSD-Ráckeve

Lakossági kezdeményezésre, a ráckevei vízimolnárság hagyományainak felélesztésére, a jelképünk volt és lehetne gondolat mentén éledt fel ismét a ráckeveiek kedve a valaha volt vízimalom újbóli megépítésére. Magyarország első rekonstruált és egyben működő hajómalmát Ráckevén tekinthetik meg.

- van kikötési lehetőség
- WC

kapcsolat:

Ráckeve

Kisoroszi szigetcsúcs
Duna-Szigetcsúcs

A Szentendrei-sziget északi részén található Kisoroszi Szigetcsúcs.

- kikötés partra futással
- srandolási lehetőség


Kisoroszi

Szabadság híd hajóról nézve
Budapest

A Szabadság híd igen népszerű: igazi patinás, 19. századi alkotás, ráadásul a legrövidebb dunai hidunk. Itt van máris a pesti hídfő mellett álló két házikó, amelyekről legjobban a vízről látszik, hogy hány szintesek valójában: legalsó ablakuk a rakpartra nyílik. Ezek voltak a vámszedőhelyek, akkoriban ugyanis az átkelésért hídpénzt kellett fizetni. Az egyik házikóban lakott a hídmester is. Érdemes megnézni a gránitkőborítású pillérek díszeit is, amit szinte soha senki nem lát, legfeljebb aki hajóval halad el mellettük. A hajóorra emlékeztető, csigaformájú kőfaragványokat innen lehet a legjobban megvizsgálni.

- forrás: www.enbudapestem.hu

Savoyai-kastély
RSD-Ráckeve

Ráckeve legimpozánsabb épülete a barokk Savoyai kastély, melyet 1702-ben Johann Lucas Hildebrandt tervei alapján építettek és a világi barokk építészet első hazai emléke. Az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít. A budapesti volt Nemzeti Színház bontásakor két gyönyörű csillár került onnan a kastélyba. Gondos helyreállításuk után méltó környezetben a kupolaterem és társalgójának világítását szolgálják. A kastély udvarában magasodó hatalmas évszázados tölgyfák természetvédelem alatt állnak.

- van kikötési lehetőség


2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 95.

Ördög-árok
Duna-időszakos patak

Az Ördög-árok időszakos patak, Buda Dunába torkolló vízfolyásainak egyike. A Városmajor, a Maros utca, a Vérmező, a Horváth-kert és a Döbrentei tér alatt haladva az 1646,2 folyamkilométernél, az Erzsébet híd talapzata közelében éri el a Dunát.- forrás: wikipédia

Hajóskanzen
Duna-Neszmély

A Szent Ilona öböl nyugodt vizén, varázslatos természeti környezetben gőzhajók sorakoznak és páratlan kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az egész család számára. A Hajóskanzen területén két kikötő működik a motorcsónakkal érkezők számára. Zoltán gőzős és a Neszmély gőzhajó mellett van kialakítva a motorcsónakkikötőnk. Áram és vízvételezés lehetősége biztosított. 2014-es szezontól extra szolgáltatások is igénybe vehetők, például hajómosás és hosszabb kirándulásra indulók részére piknik vagy partypack összeállítása 2 főtől 20-25-főig.

- kikötő
- sólyázás (rámpa van kialakítva az utánfutóval történő vízbeengedésre)
- szállás
- étkezés (p-szo-v)
- látnivalók

kapcsolat:
www.hajoskanzen.hu
2544 Neszmély, Fő út 129.
+36 30 385 1070
skanzen@zoltanalapitvany.hu

Türr István-kilátó
Duna-Baja

Szabadságharcosból a béke munkásává váló Türr Istvánnak állít emléket az 1938-ban felállított építmény, mely Miskolczy Ferenc és Nagy András alkotói munkáját dicséri.

- van kikötési lehetőség

Baja, Duna-part, Sugovica holtág torkolat

Halászati Mini Skanzen
Duna-Baja

A Halászati Mini Skanzent azzal a céllal hozták létre, hogy a bajai halászati hagyományokat felelevenítsék, és a gyakorlatban mutassák be a mai gyerekek számára a halászeszközök használatát.

- van kikötési lehetőség

Baja, Dunapart 5354/6

Úszó Szökőkút
Mosoni Duna

A Mosoni Duna és a Rába folyók találkozásánál található Győr új látványossága, a 2017 nyarán átadott multimédiás úszó szökőkút. A Radó-sziget csúcsánál elhelyezett úszótesten frekvenciaváltós szivattyúk és színes RGB LED lámpák több fajta, látványos vízkép létrehozására alkalmasak.

Győr, Káptalandomb 9, 9021